Informace

Francie - Bordeaux

Bordeaux je největší oblastí světa, která se specializuje na produkci ušlechtilých vín.

Sláva regionu se zakládá na červených vínech, která se stala vzorem pro kupáže z

Cabernetu a Merlotu na celém světě, na nepatrném množství zlatavě žlutých,

dlouhověkých ale hlavně sladkých vínech ze Sauternes a některých bílých z Graves.

Oblast rozdělují dvě ...

Bordeaux je největší oblastí světa, která se specializuje na produkci ušlechtilých vín.

Sláva regionu se zakládá na červených vínech, která se stala vzorem pro kupáže z

Cabernetu a Merlotu na celém světě, na nepatrném množství zlatavě žlutých,

dlouhověkých ale hlavně sladkých vínech ze Sauternes a některých bílých z Graves.

Oblast rozdělují dvě řeky, severněji je to řeka Dordogne, tzv. "pravý břeh", kde jsou

významné podoblasti St.-Emilion a Pomerol a jižněji řeka Garonne na jejímž levém břehu

leží město Bordeaux. Mezi těmito řekami leží podoblast Entre Deux Mers (pozn. Mezi

dvěma moři). Tyto dvě tepny se vlévají do hlavní a tou je Gironde s velkou a důležitou

oblastí Médoc s podoblastmi St.Estéphe, Pauillac, St.Julien a Margaux. Jižně od města

Bordeaux se nachází oblast Pessac-Leognan.

Nadmořská výška je zde 60m, průměrná teplota v červenci 20,3°.

Nejdůležitější pěstované odrůdy jsou: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Sémillion, Sauvignon blanc, Muscadelle, v menším počtu dále Malbec, Petit Verdot, Carmenere.

Zobrazit

Francie - Bordeaux Počet produktů: 28

Podkategorie

  • Bordeaux Blanc
  • Bordeaux Superieur

    je apelace vyšší a kvalitnější než základní Bordeaux AOC i když můžou pocházet ze

    stejné oblasti, musí ovšem splňovat daleko přísnější kritéria. Musí zrát na starších

    vinicích, nižší výnosy, vyžší cukernatost a ležet minimálně 9 měsíců na sudu než jsou

    uvedeny na trh. V celé oblasti Bordeaux se používají k výrobě vína stejné odrůdy.

    Pro červené vína je to Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot,

    Malbec a pro bílá Semillon, Sauvignon blanc, Muscadelle, a Sauvignon Gris.

    V Médocu existuje klasifikace Cru Bourgeois, jsou to jednotlivé chateau které
    se nedostali do klasifikace Grand Cru Classé (1. - 5. třída) z roku 1855. Jedná se stále
    o vysoce kvalitní vína (dříve tam byly další stupně Cru Artisan a Cru Pazsan). První seznam z roku 1932 čítal 444 chateau. Největší revize přišla v roce 2000, kdy tuto klasifikaci rozdělily do tří tříd a zredukovali na 247 zámků. V této podobě neměla apelace dlouhého trvání a v roce 2007 byla celá zrušena a používání názvu Cru Bourgeois zakázané. V roce 2010 byla značka opět zavedena, pouze v jedné úrovni a je každoročně udělována spíš na kvalitu vína než na samotné chateau. O klasifikace může požádat každý statek a dnes má povolení 246 vinařství.
  • Margaux
  • Médoc

    Médoc získal své jméno od latinského označení medio aquae (mezi

    vodami), které poukazuje na ústí řeky Garonny a Atlatský oceán.

    Jedná se o dlouhý, úzký pás výtečných vinic, které se rozprostírají

    na severozápad od hranic města Bordeaux až k Pionte de Grave.

    Oblast Médoc se dělí na dvě poloviny, severní klasický Médoc a

    jižní Haut-Médoc kde najdeme čtyři slavné vinařské obce Margaux,

    St.-Julien, Pauillac a St.-Estéphe plus dvě méně známé Listrac

    a Moulis.

  • St.- Émilion

    půvabné staré město, se rozkládá na pravém břehu řeky

    Dordogne, 50 km na východ od Bordeaux. První kdo v této

    malé oblasti pěstoval révu vinnou byli římané, v oblasti která

    exportovala svá vína do nejrůznějších koutů světa víc jak

    osm set let. Od roku 1958 jsou vína klasifikována do tří

    kategorií: Premier Grand Cru Classé (třída A, B), Grand Cru

    Classé a Grand Cru. Primární pěstované odrůdy jsou Merlot,

    Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon, sekundární Malbec

    (Pressac) a Carmenére.

  • Saint Julien

    je vinařská obec v oblasti Bordeaux, která má největší počet vín v kategorii Grand Cru Classé.

    Nemá žádnou vinici 1. ani 5. třídy, některá chateau však produkují vína, která jsou od kvality 1.

    třídy k nerozeznání. Síla St.-Julienu je v koncentraci 11 vinic Grand Cru Classé ve středu klasifikace.

    Celá viniční plocha skýtá téměř bez výjimky hrozny vynikající kvality. Vinohrady se rozkládají

    na štěrkovitých vyvýšeninách, které leží poblíž řeky Girondy, anebo se tyčí podél jižního svahu

    hlubokého údolí potoků Jalle du Nord a Chenal du Milieu. Pod apelací St.-Julien se smí vyrábět

    pouze červená vína a to z odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot. Na doplnění

    cuvée pak Carmenére, Malbec a Petit Verdot. Délka macerace trvá 2 - 3 týdny a zrání v sudech

    18 až 22 měsíců.

  • Sauternes

    to jsou vína s nejvyšší dlouhověkostí, které ovlivňují místní podmínky, nezvyklá

    ušlechtilá plíseň (Botrytis cinerea) a mimořádné zpracovatelské podmínky. Tato

    plíseň se vytváří, během mírných zamlžených nocí podél říčky Ciron, na hroznech

    odrůd Sémillon, Sauvigmon blanc a Muscadelle a za denního tepla se velmi rychle

    rozšiřuje. Plíseň napadne bobulku natolik že stratí převážnou část obsažené vody.

    Jen ta nejbohatší chateau si mohou dovolit až devětkrát, v období září až listopad,

    poslat sběrače kteří sbírají jen napadnuté hrozny ušlechtilou plísní. Vinařství je zde

    nejpracnější ze všech oblastí, výnosy jsou velmi nízké průměrně 25 hl/ha.

    Rozdíl mezi běžným sladkým bílým vínem a velkým vínem ze Sauternes a Barsacu

    je tak velký jako rozdíl mezi vínem sladkým a suchým. 

    Klasifikace z roku 1855 se rozděluje na Premier Cru Supérieur Classé (pouze Chateau d´Yquem), 11 dalších chateaux jako Premier Cru Classé a 12 jako Deuxiéme Cru Classé.

  • Pauillac

    Pauillac je největším městem  vinařské oblasti Médoc. Jsou zde tzv. croupes

    neboli štěrkovité duny rozměrů pahorků, které nenajdete nikde v Médocu.

    Nejvyšší vyvýšenina  s vinicemi Mouton Rothschild a Pontet-Canet se tyčí

    do výšky 30 metrů. Viniční plochy nejsou v Pauillacu rozparcelovány tak jako v

    ostatních částech Médocu. Zatímco v Margaux jsou všechna vinařství ve

    městě a jejich vinohrady roztroušené po celém okolí, patří v Pauillacu celé

    svahy, kopce a plošiny jedinému majiteli.

    V Pauillacu se nachází tři z prvních pěti vinařství pruslulé a po celém světě

    známé apelace Grand Cru Classé z roku 1855. Jsou to Mouton Rothschild, Latour

    a Lafite Rothschild.

  • Pomerol

    Pomerol je malá venkovská oblast na samém západním okraji distriktu 

    St.-Émilion, severovýchodně od Libourne. Pěstují se zde tři hlavní odrůdy

    a to Merlot, Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon a jedna v menší výsadbě

    a tou je Malbec. S těchto odrůd se v Pomerolu vyrábí ty najsametovější a

    nejsmyslnější červená vína, kterým vévodí Chateau Petrus. Vína v této

    oblasti nemají žádný klasifikační řád, prostě Pomerol.

na stránku
Zobrazují se 25 – 28 z 28 položek
Zobrazují se 25 – 28 z 28 položek