Domaine Bessa Valley
Projekt Bessa Valley začal v roce 2001. V regionu kolem vesnice Ognianovo
bylo provedeno mnoho výzkumů a speciální podrobná analýza půdy ve
francouzských laboratořích v Bordeaux. Jméno „Bessa Valley“ znamená
Údolí Bessi. Jedinečnost vín je dána dokonalou kombinací jílu a
písčito-kamenité půdy, smíchané s uhličitany. Rovnováha mezi srážkami a
teplotními úrovněmi, které jsou nezbytné k výrobě kvalitních hroznů, je zde
také velmi dobrá. Vinice jsou vysazeny na jižním svahu (4-6 stupni). Společnost zakoupila 240 ha půdy, na 140 z nich jsou zasazeny vysoce kvalitní francouzské odrůdy – Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah a Petit Verdot. Charakteristikou vinice je i intenzivní výsadba 5000 sazenic ve vzdálenosti mezi řádky 2×1 m. Maximální výnos na hektar je omezen na 6000 kg hroznů. Společnost koupila moderními stroje pro práci na vinici – traktory, postřikovače, zemědělskou techniku a příslušenství od firem Lamborghini, Clemens a Projet. Na počátku roku 2005 byla dokončena výstavba vinařství Bessa Valley. Vinařství se nachází na úpatí kopce nad vinicí, plocha 4,2 ha. Průčelí některých budov je lemováno kameny. V současné době se vyrábí pouze červené víno. Komplex se skládá ze sklepa, dvou budov pro kvašení, kanceláří a administrativních budov. Vinařství má dvě budovy pro kvašení s celkem 107 tanky, 105 z nich má kapacitu 10 tun a dva 50 tun. Jsou vyrobeny z betonu, který poskytuje lepší vyvážení červeného vína. Vinařství má rozlohu 3355 m2 a je postaveno na skále, která poskytuje přírodní izolaci a udržuje stálou nízkou teplotu. Jsou zde tří hlavní sektory – vinný sklep se sudy, místnost pro plnění a sklad. Vinařství má kapacitu na výrobu 1 milionu lahví vína a zpracování 1000 tun hroznů podle klasické francouzské technologie. Víno zraje ve francouzských dubových sudech nazývaných „barrique“.